Apotheek Romijn/M.C. De Vaart

Stationsstraat 110 1506 DK Zaandam Tel:075-6531630 Fax:075-6531636

Medische Encyclopedie

Inhoud

Schizofrenie

Wat is schizofrenie?

Sommige mensen zien beelden of horen stemmen die er niet zijn, terwijl die in hun beleving echt bestaan. Zo'n toestand heet een psychose. Als iemand meerdere keren psychosen heeft en tussendoor niet goed functioneert, kan er sprake zijn van schizofrenie. De psychosen worden de 'positieve' symptomen genoemd, het niet goed functioneren de 'negatieve' symptomen.

Schizofrenie is deels erfelijk. Verder spelen bij het ontstaan ook vaak ingrijpende gebeurtenissen of druggebruik een rol. De aandoening begint vaak tussen 16 en 30 jaar. Schizofrenie is een chronische ziekte.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Praat erover met mensen in uw omgeving.
  • Probeer een vaste dagindeling aan te houden. Regelmaat geeft rust en vermindert de kans op een nieuwe psychose.
  • Neem contact op met uw behandelend arts. Tijdige behandeling kan veel leed besparen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Klassieke antipsychotica
Klassieke antipsychotica zijn middelen die in de hersenen het effect van de natuurlijk voorkomende stof dopamine verminderen. Hierdoor nemen de verschijnselen van een psychose, zoals wanen, hallucinaties, wantrouwen van de omgeving en verwardheid, af. Ook vermindert de hevige onrust. Voorbeelden zijn broomperidol, chloorprotixeen, flupentixol, fluspirileen, haloperidol, penfluridol, perfenazine, pimozide, pipamperon en zuclopentixol.

Atypische antipsychotica
Atypische antipsychotica zijn middelen die in de hersenen het effect van natuurlijk voorkomende stoffen dopamine en serotonine verminderen. Hierdoor nemen de verschijnselen van een psychose, zoals wanen, hallucinaties, wantrouwen van de omgeving en verwardheid, af. Ook vermindert de hevige onrust. Voorbeelden zijn amisulpride, brexpiprazol, cariprazine, clozapine, quetiapine, olanzapine, risperidon, sertindol en sulpiride.

Terug naar overzicht