Apotheek Romijn/M.C. De Vaart

Stationsstraat 110 1506 DK Zaandam Tel:075-6531630 Fax:075-6531636

Medische Encyclopedie

Inhoud

bimekizumab

Bimekizumab remt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de groep van interleukine-remmers. Bimekizumab is een biologisch medicijn (biological). Dit betekent dat het medicijn wordt gemaakt van eiwitten van levende cellen.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis, psoriasis met gewrichtsontsteking (artritis psoriatica), gewrichtsontstekingen van rug, bekken en wervelkolom (axiale spondyloartritis), de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylopoetica) en hidradenitis (ontstekingen van de haarzakjes).

Wat doet bimekizumab en waarbij gebruik ik het?

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig. Ook jeukt de huid vaak. De klachten verschillen sterk. Perioden met weinig klachten wisselen zich af met perioden met heftige verschijnselen. De verschijnselen verschillen van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak komen de verschijnselen ook voor op de nagels.

Oorzaak
Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Waarschijnlijk is psoriasis een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid.

Behandeling
Bij psoriasis geven artsen eerst een medicijn voor op de huid zodat de ontsteking en schilfering minder wordt. Bijvoorbeeld bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal uw arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze ook niet helpen en als uw psoriasis ernstig is, kan uw arts bimekizumab voorschrijven.

Werking en effect
Bimekizumab remt in het lichaam hde werking van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten ontstaan bij ontstekingen zoals bij psoriasis. Ze maken de ontsteking erger, waardoor weer nieuwe interleukines vrijkomen. Door de interleukines te remmen wordt de ontsteking minder erg.

Bimekizumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen paar weken dat de schilfering, jeuk en ontstoken huid minder worden.

Lees meer over psoriasis . “

Hidradenitis

Andere namen voor hidradenitis zijn zweetklierontsteking, hidradenitis suppurativa, acne inversa of acne ectopica.

Verschijnselen
Hoewel de aandoening ook wel acne inversa of acne ectopia wordt genoemd, is het niet hetzelfde als acne (jeugdpuistjes). De zwellingen lijken op puisten of kunnen iets langwerpiger zijn. Ze kunnen met pus gevuld raken en openbarsten. De aandoening komt vooral voor in lichaamsplooien, zoals in de oksels en liezen. Verder kunnen de ontstekingen zitten in de bilspleet en schaamstreek, onder of tussen de borsten, achter de oren of in de nek. In veel gevallen komen de ontstekingen steeds terug. Daardoor ontstaan onderhuids zwellingen, holtes en gangetjes en later littekens. Het kan een onaangename geur geven.

Oorzaak
Bij hidradenitis zijn haarzakjes, talgklieren en zweetklieren ontstoken. De klachten verergeren als de ontstekingen openbarsten en geïnfecteerd raken met bacteriën. Er lijkt meer kans op ontstekingen te zijn bij mensen die roken, met diabetes of met overgewicht. Bovendien komt het bij vrouwen en in sommige families vaker voor. De ontstekingen kunnen verergeren bij stress, veel zweten en bij het dragen van strak zittende kleding.

Behandeling
Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Als de ontstekingen vaak terugkomen schrijven artsen meestal een lotion met een antibioticum voor, zoals clindamycine. Deze moet u dan 3 maanden gebruiken. Als dit niet genoeg helpt kan de arts ook een antibioticum om in te nemen voorschrijven. Pas als dat niet helpt en de klachten ernstig zijn, kan de arts bimekizumab voorschrijven.

Werking en effect
Bimekizumab remt in het lichaam de werking van sommige eiwitten, de interleukines. Deze eiwitten ontstaan bij ontstekingen zoals bij hidradenitis. Ze maken de ontsteking erger, waardoor weer nieuwe interleukines vrijkomen. Door de interleukines te remmen wordt de ontsteking minder erg en daardoor ook de zwellingen en de pijn. 

Bimekizumab werkt niet meteen. Meestal merkt u binnen een paar weken dat de zwellingen minder worden. 
 

Lees meer over hidradenitis . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Ontsteking van bovenste luchtwegen

     

    U kunt last krijgen van verkoudheid, keelpijn, loopneus en ontsteking van de voorhoofdsholten of bijholten.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn of moe zijn

  • Huiduitslag, huidontsteking, eczeem of puisten (acne)

  • Infecties, zoals herpesinfecties, schimmelinfecties in de mond (spruw), op de huid, de schaamlippen of in de vagina, oorontsteking, buikgriep, ontsteking van de haarzakjes.

    Zeer zelden ontsteking van het oog.
    Dit komt omdat uw afweer minder goed werkt. Krijgt u koorts, gaat u zweten, veel hoesten, wordt u kortademig of verliest u gewicht? Waarschuw dan altijd uw arts.

  • Roodheid, pijn of zwelling op plaats van injectie.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Darmproblemen

    Dit kunt u merken aan bloed in de poep, buikkrampen en pijn, diarree of gewichtsverlies. Waarschuw uw arts als u hier last van heeft.

    Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft: u kunt hier meer last van krijgen. Neem contact op met uw arts als de klachten van uw ziekte erger worden.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.

    Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor bimekizumab, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik bimekizumab gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

  • Immunocyanine, een medicijn dat de afweer helpt. Door bimekizumab werkt dit medicijn minder goed. Gebruik daarom deze medicijnen niet tegelijk. Overleg met uw arts.
  • Vaccins. Overleg met uw arts als u een vaccinatie krijgt. Sommige vaccins mag u niet gebruiken, omdat bimekizumab ervoor zorgt dat deze vaccins minder goed werken. Ook verhoogt bimekizumab de kans op bijwerkingen van deze vaccins. Voorbeelden van deze vaccins zijn: de bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  • Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Voorbeelden van deze vaccins zijn: influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin, vaccin tegen baarmoederhalskanker en hepatitis A en B vaccin.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

Gebruik daarom tijdens het gebruik en tot en met 17 weken na de laatste injectie betrouwbare anticonceptiemiddelen. Bijvoorbeeld de pil en condooms. Anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat u niet zwanger wordt.
Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, buik of bovenbeen.

Soms worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige gegeven. Als u het medicijn zelf gaat injecteren, krijgt u uitleg van de arts of verpleegkundige.

Zelf toedienen

  • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
  • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet krachtig schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
  • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
  • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET in uw hand of met de magnetron, dan werkt het medicijn minder goed.
  • Gebruik de injectie alleen als de vloeistof een licht bruinachtig-gele kleur heeft. Er mogen geen deeltjes in de vloeistof zitten.

Wanneer?

  • Psoriasis: na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie. Nadat u 5 injecties heeft gehad, krijgt u elke 8 weken een injectie.
  • Psoriasis met gewrichtsontsteking, axiale spondyloartritis en de ziekte van Bechterew: na de eerste injectie krijgt u elke 4 weken weer een injectie.
  • Hidradenitis: na de eerste injectie krijgt u elke 2 weken weer een injectie. Nadat u 9 injecties heeft gehad, krijgt u elke 4 weken een injectie 

Hoelang?
Binnen 16 weken moet duidelijk te merken zijn dat het medicijn werkt. Merkt u binnen 16 weken geen verbetering? Overleg met uw arts. Misschien is een ander medicijn geschikter voor u.

Terug naar overzicht