Apotheek Romijn/M.C. De Vaart

Stationsstraat 110 1506 DK Zaandam Tel:075-6531630 Fax:075-6531636

Medische Encyclopedie

Inhoud

darifenacine

Darifenacine ontspant de spieren van de blaas.

Artsen schrijven het voor bij aandrangincontinentie, een vorm van urine-incontentie.

Wat doet darifenacine en waarbij gebruik ik het?

Urine-incontinentie

Bij urine-incontinentie kan men de plas niet ophouden. Een bepaalde vorm van urine-incontinentie heet aandrangincontinentie. Men noemt dit ook wel urge-incontinentie.

De oorzaak van aandrangincontinentie is een overactieve blaasspier. Deze trekt op willekeurige momenten samen. U voelt dan aandrang, terwijl de blaas nog lang niet vol is. Daardoor moet u vaak plassen, ook `s nachts. Omdat u zo vaak moet plassen, zijn het vaak maar kleine beetjes.

Werking
Darifenacine remt de onwillekeurige samentrekking van de blaaswand. De aandrang vermindert hierdoor, u hoeft minder vaak te plassen en de blaas kan meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat.

Het effect neemt gedurende de eerste paar weken langzaam toe en is maximaal na ongeveer vier weken. Darifenacine is alleen zinvol bij mensen met aandrangincontinentie. Het is niet bij iedereen even effectief.

Het werkt bovendien niet bij mensen die last hebben van inspanningsincontinentie. Hierbij verliest men scheuten urine bij lichte inspanning als hoesten, bukken, tillen of lachen.

Behandeling
Artsen schrijven darifenacine voor bij onvoldoende effect van oefeningen om de blaas te trainen.

Lees meer over urine-incontinentie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Droge mond en droge keel, doordat u minder speeksel aanmaakt

    Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

  • Verstopping. Raadpleeg uw arts bij hevige buikpijn.

    Verstopping vermindert u met vezelrijke voeding en door veel te drinken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, winderigheid en zuurbranden. Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur (refluxklachten). Raadpleeg uw arts als u hier meer last van krijgt.

    Deze bijwerkingen kunt u proberen te voorkomen door het middel met wat voedsel in te nemen.

  • Hoofdpijn

  • Droge ogen. Mensen die contactlenzen dragen kunnen door darifenacine last krijgen van droge ogen.

     De contactlenzen kunnen dan eerder irriteren. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

  • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

    Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verandering in smaak van voedsel en drinken

  • Droge huid en minder of juist meer zweten

  • Droog neusslijmvlies

  • Slaperigheid of juist slapeloosheid, duizeligheid en vermoeidheid

  • Wazig zien

  • Moeilijk plassen. Waarschuw dan uw arts. Mannen met een vergrote prostaat hebben hier meer kans op.

    Overleg bij prostaatklachten daarom voor gebruik eerst met uw arts. Door achterblijven van restjes urine bestaat er meer kans op een blaasontsteking.

  • Verwardheid, hallucinaties, verminderd geheugen en concentratieverlies. Vooral mensen met de ziekte van Parkinson en ouderen zijn hier gevoeliger voor.

    Heeft u de ziekte van Parkinson? Overleg met uw arts. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven.

  • Opgezwollen voeten, benen of gezicht

    Voor de benen en voeten helpt het mogelijk te gaan liggen met de benen omhoog. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan u arts. In zeldzame gevallen kan ook 'angio-oedeem' optreden: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. Dit kan een overgevoeligheidsreactie zijn. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor darifenacine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  • Huiduitslag en jeuk door overgevoeligheid voor dit middel

    Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor darifenacine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  • Impotentie

    Het is raadzaam uw arts om advies te vragen, omdat deze bijwerking voor veel mensen een reden is te stoppen met dit medicijn. Mogelijk is een ander middel geschikter voor u.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik darifenacine gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.
  • De afbraak van darifenacine wordt geremd door itraconazol, ketoconazol, voriconazol en fluconazol (antischimmelmiddelen), claritromycine en erytromycine (antibiotica). Hierdoor kunnen de bijwerkingen van darifenacine versterkt worden.
  • Darifenacine remt de afbraak van imipramine, een middel tegen depressie. Hierdoor kunnen de werking en bijwerkingen van imipramine worden versterkt.
  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid en wazig zien. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste paar dagen van het gebruik voor. Ook als de dosering omhoog gaat, kunt u (extra) last hebben van deze bijwerkingen.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol kan de slaperigheid en duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
U mag alles eten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tabletten heel doorslikken met een half glas water.

Wanneer?
U kunt dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bij voorkeur ’s ochtends, bij maagklachten bij het ontbijt.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet gebruiken, aan de hand van het effect. Het beste is om het vier weken te proberen. Als het na vier weken geen effect heeft, is verder gebruik niet zinvol.

Terug naar overzicht